KURS  DIETY 

preparaty joalis2019jadro

    Decyzje podejmowane w zakresie sposobu naszego odżywiania się należą do tych fundamentalnych i najważniejszych w życiu. Stanowią bowiem o bardzo wielu aspektach i sferach naszego życia i zdrowia. Niestety, to nie my sami kształtujemy swoje upodobania i nawyki żywieniowe. O tym decydują nasi rodzice i opiekunowie w dzieciństwie, a szczególnie matka, która w naszej kulturze jest tą żywicielką rodziny. Sami zaczynamy się tym tematem interesować dopiero na progu dorosłości lub w obliczu problemów zdrowotnych, a niektórzy wobec dylematów natury etycznej. Nie wszyscy świadomie podejmują się wyboru jakiegoś konkretnego stylu odżywiania się, kierując się modą, podażą w sklepach, trendami kształtowanymi w mediach. Są zdrowi, młodzi i świat chorób ich omija póki co. Kiedy młodzi zakładają swoje rodziny, zaczynają kontynuować te wartości i metody odżywiania się, które wynieśli z domów. W czasach żywności wysokoprzetworzonej i wyprodukowanej metodami przemysłowych upraw warzyw i owoców oraz hodowli zwierząt, te wzorce stają się pułapką i źrodłem problemów zdrowotnych.

  Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie zasad zdrowego odżywiania.   
 

PROGRAM KURSU:

 1.PODSTAWY WIEDZY O ANATOMII FIZJOLOGII ORGANIZMU ORAZ O METABOLIZMIE POZYWIENIA

  1. Wprowadzenie do kursu
  2. Ogólne zależności pomiędzy budową naszego organizmu a wymaganym składem naszego pożywienia
  3. Białka - budowa, powstawanie, podstawowe funkcje białek
  4. Cukry proste i złożone - źródła cukrów w pożywieniu, transport cukrów rola insuliny, insulinooporność i cukrzyca
  5. Tłuszcze - podział tłuszczów, potrzeby i znaczenie dla komórek, trójglicerydy, cholesterol, witamina D
  6. Energia - natura energii, budowa ATP, GTP, źródła energii, kaloryczność posiłków a ich energetyczność, ciała ketonowe
  7. ATP fundamentem życia organizmu i zdrowia
  8. Żywność wysokoprzetworzona i fastfoody - zagrożenia

2. PRAKTYCZNE ASPEKTY WIEDZY O FIZJOLOGII I ANATOMII A ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA

  1. Kompletność aminokwasowa diety
  2. Rola różnych białek w procesach fizjologicznych a wymagania dietetyczne
  3. Toksyczność niedoboru i nadmiaru cukrów w diecie
  4. Cukier a praca mózgu, ketoza, okres niemowlęcy
  5. Jakie tłuszcze są nam potrzebne i do czego slużą organizmowi - wymagania dietetyczne
  6. Białka i tłuszcze roślinne a witaminy. Sulementacja witaminowa i minerałami a zasady zdrowego odżywiania.
  7. Zasady prawidłowego odżywiania się w różnych sapektach i okresach rozwoju człowieka - przygotowanie do ciąży, ciąża, karmienie piersią, orkres niemowlęcy, okres przedszkolny i wczesnoszkolny, okres dojrzewania, menopausa, starość.
  8. Prawidłowe odżywianie się a infekcje mikrobiologiczne

3. JAK BUDOWAĆ WŁASNY PLAN DIETETYCZNY

  1. Jakie badania musimy zrobić, by zbudować świadomośc dietetyczną
  2. Proporcje BTW produktu. Tabele wartości odżywczych
  3. Obliczenia BTW jednego posiłku
  4. Jak samodzielnie zbudować plan dietetyczny dla swojej rodziny. 
  5. Okres adaptacji, zaufanie do instynktów
  6. Przykładowe przepisy dań
 
     
     
     

Fundament 1

PROWADZIMY ZAPISY

dieta

 

Fundament 2

JAK USUNĄĆ TOKSYNY?

dieta

 

Fundament 3

ZAPOZNAJ SIĘ I ZASTOSUJ

dieta

 

Please publish modules in offcanvas position.